Vad berättar din kropp?

Vad berättar din kropp? 

Min kropp har länge, på ett mycket lugnt och hövligt sätt, försökt berätta för mig att den gärna vill äta mer vegetariskt och mindre kött. Ibland har jag lyssnat till den och verkligen upplevt skillnaden i hur jag mår. När jag ätit vegetariskt några dagar upplever jag en lätthet i kroppen som jag inte upplevt tidigare. Jag blir inte trött efter maten och det känns skönt att röra på sig samtidigt som det är mycket lättare att slappna av och gå in i mig själv eftersom jag inte har en mage som är uppsvälld eller som gör lite ont. 

När jag sen halkar in i mina väl invanda vanor och äter kött och fisk alla måltider varje dag  och inte lyssnar till min kropp blir jag så mycket tyngre i kroppen. För vad händer när vi inte lyssnar till vår kropp? Jo, den börjar "skrika" på det sätt som kroppen kan skrika. För mig innebär det att det blir stopp i mitt system, jag blir hård i magen, och det gör ofta lite ont i magen. Det i sin tur gör att jag spänner mina axlar och min nacke och då får jag lite värk även där. Värk och ont leder i sin tur till att jag blir trött. Om jag ändå inte lyssnar till min kropp, vad händer då?

Ja, då blir jag sjuk. Som precis just nu. Först hade jag feber och förkylning i över en vecka. Sen blev jag frisk. Efter några dagar blev jag febrig och förkyld igen. När jag nu blev så sjuk en gång till förstod jag äntligen att jag behövde fråga min kropp; Vad vill du berätta för mig? Vad behöver du för att bli frisk? Det blev så tydligt för mig att jag verkligen behöver ändra min kost. Jag kan inte blunda för det längre, eller hålla för öronen. Jag och min kropp behöver det för att må bra. Det kommer att ta lite tid att ändra på vanorna, att lära sig nya recept och att handla nya ingredienser. Men nu om någonsin är det dags att lägga till sådana vanor som stärker min kropp och mitt immunförsvar. Nu om någonsin vill jag verkligen stärka min kropp och uppleva mer lätthet.

En bra start på detta blir Janesh Vaidyas föreläsning; The Power Of Ayurveda som äger rum på Malmfältens Folkhögskola på tisdag 24/3 kl 18.00. Där får vi tips på hur vi kan stärka vår kropp och vårt sinne. Janesh föreläser om hur vi kan ta hand om oss själva, särskilt i dessa tider, då det är mycket oro i luften. Aulan kommer att möbleras luftigt och det finns handsprit på plats. Jag kommer att vara där om jag har kryat på mig helt och hållet. Om du, liksom jag, vill uppleva att det finns hopp och att du är den som kan göra skillnad för dig och din hälsa då är detta en föreläsning för dig. Biljetter finns på tickster.com. Rabattkod vid biljettköp (10%): VAIDYA118

(I Kiruna är Sarah Wallin Mella huvudarrangör och Annas Livskraft är medarrangör)

Vad berättar din kropp? Eller rättare sagt, skriker din kropp att den behöver något som du inte riktigt vill höra?

Med värme och magi
Anna