Fotograf: Rebecca Lundh

Författare Anna Mämmi

I mina texter är naturen och det magiska, oförklarliga närvarande. Det fantastiska med att skriva är att jag och du får skapa vår egen verklighet i berättelsen, att faktiskt vad som helst är möjligt. Att min och din historia får synas och ta plats. 

Naturen är central för oss samer och naturen är också den plats där jag samlar kraft och får inspiration. 


Författarsamtal

Jag kommer gärna till skolor, föreningar eller andra sammankomster och pratar med utgångspunkt i mina berättelser.

Jag pratar gärna om:
  • Att skriva sin egen berättelse och skapa sin egen verklighet.
  • Utmaningarna att skriva om sin verklighet när man inte tillhör normen.
  • Att våga vara sig själv och följa sin magkänsla.
  • Varför mobbing uppstår och hur det känns att bli utsatt.
  • Att ha känslan för sitt modersmål men inte kunna prata eller skriva på det språket.

För yngre publik, förskoleklass- åk 3, kan jag läsa en bit ur boken Marja och Nordanvinden och samtala med barnen utifrån berättelsen. Barn i mellanstadieåldern kan få läsa berättelsen ”Nej, det är inte ok” i förväg och sedan kan vi samtala utifrån deras tankar kring den. För både yngre och äldre barn kan vi göra en övning där vi berättar en historia tillsammans.

För en vuxen publik lyfter jag gärna fram vikten av det muntliga berättandet och de berättelser som många äldre människor bär inom sig. Det är just de muntliga berättelserna, som jag fick höra som barn, som inspirerar mig som mest i mitt skrivande.

Hör gärna av dig om du har några frågor. Då kan vi, om det blir aktuellt, prata om hur vi lägger upp ett författarsamtal hos just er.

Fotograf: Niklas Mämmi

Mina berättelser

Marja och Nordanvinden

Min debutbok gavs ut av Lumio förlag 2021. Illustrationerna är gjorda av Inga-Wiktoria Påve. Boken passar bra för barn 6-9 år och är översatt till mina två nästan förlorade modersmål, nordsamiska och meänkieli. Den handlar om Marja som önskar sig snö på  födelsedagen. Men vintern är försenad. På vägen hem från farmor träffar hon en mystisk varelse, Nordanvinden, och att han behöver hennes hjälp.

Bágojda Báddnum- Beroende av ord: "Nej, det är inte ok"

Antologin utgiven av Tjállegoahte- Författarcentrum Sápmi. Vi är nio samiska författare som har skapat poesi, noveller och kortare berättelser skrivna på nordsamiska, lulesamiska och svenska. I antologin finns min text ”Nej, det är inte ok”. Den handlar om Viola som blir mobbad i skolan men som med hjälp av naturen och oväntade vänner hittar sin egen inre styrka att säga ifrån.

Belongings: "Glöd"

Antologin Belongings är ett samarbetsprojekt mellan samiska och kurdiska författare. Det är världens enda bok  skriven på kurmanji, nordsamiska, lulesamiska och engelska. 

I antologin finns min berättelse ”Glöd”. Den riktar sig mer mot en vuxen publik och handlar om en kvinna som försöker hantera det motståndet hon, som same, lever i.